WiderScreen.fi 3/2005
6.3.2006

David Cronenberg
- pääkirjoitus

Ilona Hongisto
Johanna Siik

Numeron toimittajat

Tulostettavat versiot
- htm
- pdf

 

 

Kanadan elokuvakone

Elokuvaohjaaja David Cronenberg (s. 1943) on ensimmäinen yksittäinen tekijä, jonka tuotannosta keskustellaan kokonaisen Wider Screenin numeron verran. Cronenbergin esiin nostaminen on tärkeää, sillä hän on ollut elokuviensa kanssa usein väliinputoajan vaikeassa asemassa. Ensimmäiset pitkät elokuvat leimasivat Cronenbergin halvan "body horrorin" tuottajaksi ja esimerkiksi Rabid – verenimijät -elokuvan (1977) vaikeat yhteisölliset teemat jäivät lähes huomiotta. Cronenbergin marginalisointia lienee edesauttanut hänen työskentelynsä Kanadan rajojen sisäpuolella. Maan tehokkaista rahoitusjärjestelmistä huolimatta Cronenbergin tuotanto on jäänyt yhdysvaltalaisten elokuvalobbareiden jalkoihin ja kenties samasta syystä myös laajan yleisön ulottumattomiin. Kaupallisesti menestynyttä Kärpästä (1986) lukuun ottamatta Cronenbergin teosten vastaanotto on ollut suhteellisen vaisua. Niin kuin amerikkalaisen David Lynchinkin kohdalla, yleinen haluttomuus asettaa ohjaaja arvostettujen auteurien joukkoon ei ole poissulkenut pienehkön elokuvaharrastaja ja -tutkijayhteisön innostunutta suhtautumista ohjaajan tuotantoon.

Teemanumeron artikkelit ovat syntyneet professori Jukka Sihvosen Turun yliopiston mediatutkimuksen oppiaineessa keväällä 2005 pitämän kurssin yhteydessä. Cronenberg – mielen ja ruumiin rajamaat -luentokurssilla käytiin läpi David Cronenbergin siihenastinen tuotanto. Tänä syksynä ensi-iltaan tullut A History of Violence rajautui siten käsittelyn ulkopuolelle, samoin kuin Cronenbergin varhaiset, vaikeasti saatavilla olevat lyhytelokuvat.

Viiden ydinartikkelin valikoima käsittelee Cronenbergin elokuvia vaihtelevista näkökulmista. Artikkeleissa on kuitenkin myös useita yhtymäkohtia, jotka koostavat tehokkaita avauksia liian usein marginaaliin pusketun ohjaajan tuotantoon. Muun muassa ruumiillisuus, lihallisuus, teknologia ja mutaatiot ovat teemoja, joihin Cronenberg palaa tuotannossaan yhä uudestaan. Tutkimuksellisesta näkökulmasta kyseiset teemat antavat mahdollisuuden painia Cronenbergin tuotannon kiehtovien esteettisten nyanssien kanssa sekä risteillä päähenkilöiden mielenmaisemissa ja ruumiissa. Vaikka Cronenberg on kärsinyt elokuviensa ambivalentista asemasta lajityyppien tiukassa kentässä, hänen tuotantonsa on tarjonnut mehukkaita lähtökohtia niin psykoanalyyttisille kuin feministisillekin tulkinnoille. Ja mikä parasta, Cronenberg-tutkimus tuntuu parhaillaan ottavan ensimmäisiä vankkoja askeliaan, joten metamorfoottisia tutkimusasetelmia on lupa odottaa myös tulevaisuudessa.

Ensimmäisistä pitkistä elokuvistaan lähtien Cronenberg on pamauttanut katsojien verkkokalvoille julmia visioita, jotka ikään kuin odottavat toteutumistaan aivan nurkan takana, lähitulevaisuudessa. Katsojat joutuvat kysymään itseltään, rinnastuuko elokuvan Shivers – kylmät väreet (1975) huippuunsa viritetty asuintalo, jossa kaikki palvelut ovat saman katon alla, nykyiseen elämänmenoon ja onko tietoisuus muuttunut virtaavaksi mediasignaaliksi, kuten Videodromen (1983) Brian O’Blivionin tapauksessa. Juoksuttaessaan valkokankaalle aina ajankohtaisia yksilöllisyyden, samankaltaisuuden ja yhtenäisyyden kysymyksiä Cronenberg haastaa katsojan pohtimaan omaa ympäristöään ja siinä jatkuvasti tapahtuvia muutoksia ja uudenlaisia kytkentöjä.

Wider Screen 3/2005 tarjoaa myös viiden lyhyemmän tekstin koosteen metamorfoosi-teemasta. Koosteen jutut käsittelevät David Cronenbergillekin niin tärkeää muodonmuutoksen ajatusta useamman median ja taiteenlajin näkökulmasta. Numeron kirja-arviot puolestaan antavat mainion näkymän koti- ja ulkomaisesta elokuva- ja media-alan uutuuskirjallisuudesta. Vuoden 2005 viimeisen Wider Screenin toimittajat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyötahoja!

Ilona Hongisto ja Johanna Siik

WiderScreen.fi 3/2005

© WiderScreen.fi 6.3.2006

 

[takaisin]

 

 

David Cronenberg. Kuva: Bob Villard - MPTV.net
David Cronenberg, 1981
Bob Villard - MPTV.net